VisitEpirus - Ο τουριστικός οδηγός για την Ήπειρο - The tourist guide of Epirus

Κρεατόπιτα Γιαννιώτικη

Υλικά

  • 2,5κιλά κρέας πρόβειο (γωνιά)
  • 1,5 κιλό κρεμμύδια μικρά στιφάδου
  • 3/4 του κιλού τυρί φέτα
  • 1/4 του κιλού ρύζι
  • 8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 6 φύλλα κρούστας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 αυγά

Εκτέλεση

Τεμαχίζουμε και πλένουμε το κρέας. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια,τα χαράζουμε σταυρωτά και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα σκεπάζοντας τα με νερό μέχρι το κρέας να αποχωρίζεται εύκολα από τα κόκαλα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τρυπητή κουτάλα το κρέας και το ξεκοκαλίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να σιγοβράζουν. Λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα τα κρεμμύδια καθώς σιγοβράζουν. Προσθέτουμε στη βράση 3-4 κουταλιές βούτυρο και αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη κολλήσει. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει αρκετή ώρα, ώσπου να βαρύνει και προσθέτουμε το μισό από το τυρί ( φέτα) τριμμένο και πιπέρι. Προσθέτουμε στο μείγμα το κρέας και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά αφού τα έχουμε πρώτα χτυπήσει. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και απλώνουμε τα φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο και φροντίζουμε ώστε να προεξέχουν 20 εκατοστά περίπου από την περίμετρο του ταψιού. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τα φύλλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί τριμμένο προς το μέρος των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και γυρίζουμε τα φύλλα προς το ταψί και τα κλώθουμε ώστε να γίνει ο κόθρος ( τα διπλώνετε σαν κοτσίδα). Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο για 1 και μισή ώρα περίπου. Σερβίρετε ζεστή ως κυρίως πιάτο.