VisitEpirus - Ο τουριστικός οδηγός για την Ήπειρο - The tourist guide of Epirus

Γιαπράκια

Υλικά

  • Κιμάς μοσχαρίσιος 300 gr.
  • Κιμάς χοιρινός 300 gr.
  • Ρύζι καρολίνα 400 gr.
  • 1 ματσάκι μαϊντανό.
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • 1 ξερό κρεμμύδι μετρίου μεγέθους.
  • 1 μεγάλο λάχανο.
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι.
  • 1 πρέζα πιπέρι (1/4 του κουταλιού του γλυκού.
  • 1 και 1/2  κούπα ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και όσα είναι μαυρισμένα.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε κόβοντας κωνικά το κοτσάνι σε βάθος για να μπορούν να ξεχωρίσουν τα φύλλα εύκολα.
Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Εάν δεν χωράει στην κατσαρόλα τότε ζεματάμε τα φύλλα λίγα - λίγα για ένα λεπτό περίπου.
Βγάζουμε το λάχανο (ή τα φύλλα) και το αφήνουμε σε ένα ταψί να στραγγίσει.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Τρίβουμε στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, το πιπέρι και ½ κούπα ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.
Παίρνουμε τα φύλλα του λάχανου και τα κόβουμε σε διαστάσεις περίπου 15Χ15 εκατοστά.
Βάζουμε μέσα στο κάθε κομμάτι μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα και το τυλίγουμε με το φύλλο.
Τοποθετούμε τον τυλιγμένο πλέον μίγμα με το λαχανόφυλλο (λαχανοντολμά) μέσα σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε τοποθετήσει πρώτα λίγα χοντρά κοτσάνια από τα φύλλα σαν υπόστρωμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Μόλις τοποθετήσουμε και τον τελευταίο ντολμά βάζουμε 1 κούπα ελαιόλαδο και μία κουταλιά της σούπας αλάτι και μετά πάνω στους λαχανοντολμάδες ένα πιάτο να πιέζει τους λαχανοντολμάδες.
Μετά χύνουμε 3 κούπες από το νερό με το οποίο βράσαμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα (πρέπει να είναι ζεστό).
Βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αφού βράσει το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε με λεμόνι. Ένα λεμόνι ανά τρία πιάτα.