VisitEpirus - Ο τουριστικός οδηγός για την Ήπειρο - The tourist guide of Epirus

Γιαννιώτικη Κιμαδόπιτα

Υλικά

  • 8 φύλλα για πίτα
  • 1/2 κιλό κιμά πρόβειο
  • λίγο γάλα
  • 8 παξιμάδια
  • 6 αυγά
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • λίγο τριμμένο τυρί
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
  • αλάτι
  • ξύλο κανέλας ή μπαχάρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και την κανέλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πιει τα ζουμιά του. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα και μοθσκεύουμε τα παξιμάδια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Στύβουμε τα παξιμάδια και τα ρίχνουμε στον μαγειρεμένο κιμά μαζί με το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αυγά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας τα με βούτυρο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και την ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 έως 200 βαθμούς Κελσίου.