VisitEpirus - Ο τουριστικός οδηγός για την Ήπειρο - The tourist guide of Epirus

Αλευρόπιτα Ζαγορίου

Υλικά

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:

  • 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 4 αυγά
  • Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 300 γρ. Φέτα τριμμένη
  • 3 κουταλιές βούτυρο λιωμέν
 aleuropita

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, τα 3 αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το 1/4 της φέτας και ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να γίνει νερουλό. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και με το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και περιχύνουμε την αλευρόπιτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου στους 160-170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε. Το σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, για να γίνει η πίτα λεπτή και να ψηθεί σωστά.